Waarden

Ontstaan door de Afsluitdijk

Het gebied boven Koudum, langs de IJsselmeerkust richting Makkum, heeft een geheel eigen karakter. Buitendijks ligt een aaneenschakeling van “waarden”. De waarden zijn ontstaan na aanleg van de Afsluitdijk. Door het wegvallen van eb en vloed werd de zoute zee geleidelijk aan een zoet meer en de waterstand zakte. Dat had tot gevolg dat de zandplaten voor de kust vrijwel droog kwamen te liggen. Een gedeelte ontwikkelde zich tot natuurgebied en een ander deel werd als cultuurland ingericht.

Natuurmonument

Nu is het een zeer gevarieerd gebied met graslanden, rietvelden, moerassen, schelpenbaken en dichte begroeiing. Omdat het gebied zulke grote natuurwaarden herbergt, werd het in 1991 als natuurmonument aangewezen. Het natuurmonument is vooral voor tal van vogelsoorten erg belangrijk. Duizenden vogels ruien, rusten, broeden en eten in dit uitgestrekte natuurgebied. Het gebied heeft zo’n grote aantrekkingskracht op vogels omdat er voldoende voedsel is, weinig verstoring en omdat er vele ondiepten en zandbanken zijn.

Terug naar omgeving overzicht

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en profiteer direct. U krijgt als eerste nieuwe aanbiedingen en u profiteert van acties exclusief voor abonnees:

Social media

Contact

  • Vakantiepark De Kuilart
  • De Kuilart 1
  • 8723 CG Koudum
  • T: 0514-522221
  • Bekijk op Google Maps

Openingstijden

Receptie
Zondag t/m donderdag van 09:00-18:00 uur Vrijdag & zaterdag van 09.00-20.00 uur