Molen de Vlijt, Koudum

Korenmolen van het type spinnekop met stelling

In 1986 werd Molen de Vlijt gebouwd op deze plaats, waar tot 1938 een stelling-spinnekopmolen had gestaan. Boven de stelling is er sprake van een historische molen: het gaat om een poldermolen die tot 1986 te Oppenhuizen stond maar daar, vanwege de slechte omgeving (vrijwel ingebouwd geraakt door een industrieterrein), niet kon worden gehandhaafd. Sinds 1981 is De Vlijt eigendom van Stichting De Fryske Mole.

Verbouwing

Bij de verbouwing tot stellingkorenmolen is van de oorspronkelijke maatvoering nogal afgeweken: zo werd de ondertoren groter en breder, waardoor de stapeling van de as zeer groot moest worden, om te zorgen dat de roeden de hoekstijlen nog konden passeren! Ook de maatverhouding tussen as en roeden wijkt sterk af van wat het was. Daarom heeft deze herbouw/verbouw lang niet ieders instemming gekregen.

Verplaatsing

Op ongeveer 30 meter van de molen, in de tuin van de buurman, staat een klein gebouwtje: dit is het vroegere motorhok van de oorspronkelijke molen. De huidige molen staat dus niet helemaal op zijn originele plek

Inventaris

Het spoorwiel is afkomstig van de Grote Molen te Broeksterwoude; de steenkraan uit Geldermalsen. Pas in 2013 werd deze molen voorzien van een luiwerk; tot die tijd moest het maalgoed naar boven worden gedragen.

Restauratie

In de zomer van 2014 werd een omvangrijke restauratie uitgevoerd: de beschieting van de onderbouw grotendeels vervangen, de spruitbalk vernieuwd, evenals grote delen van de stelling en verder een aantal deuren en kozijnen. Doel is ook, deze molen zoveel mogelijk terug te brengen in de staat van de voorganger, die omstreeks 1938 gesloopt werd.

Draaidagen

Een paar keer per jaar opent de molen haar deuren voor het publiek en kunt u de molen in werking zien. Wilt u weten wanneer de draaidagen zijn, bekijk dan hun facebookpagina.

Terug naar omgeving overzicht

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en profiteer direct. U krijgt als eerste nieuwe aanbiedingen en u profiteert van acties exclusief voor abonnees:

Social media

Contact

  • Vakantiepark De Kuilart
  • De Kuilart 1
  • 8723 CG Koudum
  • T: 0514-522221
  • Bekijk op Google Maps

Openingstijden

Receptie
Zondag t/m donderdag van 09:00-18:00 uur Vrijdag & zaterdag van 09.00-20.00 uur