Fietsroute, van Makkum naar Molkwerum (52 km)

Makkum werd in de middeleeuwen 'de poort naar de Zuiderzee' genoemd, Dankzij de sluizen wist de plaats zich te ontwikkelen tot een belangrijk handelscentrum, met hout-, olie- en papiermolens, steenbakkerijen, schelpkalkovens die metselkalk van hoge kwaliteit leverde, en uiteraard tegelbakkerijen. Want het aardewerk uit Makkum werd wereldberoemd. Door verzanding van de Zuiderzee liep de welvaart in de negentiende eeuw terug, maar vooral de monumentale koopmanshuizen in het havengebied laten nog steeds de welvaart van het oude Makkum zien. Workum heeft 'pas' sinds 1399 stadsrechten, en is daarmee de jongste van de Friese Elfsteden. Workum bestaat uit twee delen, gescheiden door de Diepe Dolte. De stad heeft drie musea, waarvan het Jopie Huismanmuseum de meest bekende is. Koudum ligt op een stuwwal uit de ijstijd (ca. 10 meter boven NAP). Daar komt waarschijnlijk ook de naam vandaan: Col (hoog punt) Widum (in het bos). Hoewel Hindeloopen van oudsher geen haven had maar slechts een ankerplaats was voor schepen, heeft het plaatsje toch kunnen profiteren van de handel. Hindelooper schippers dreven vooral handel met Oostzeelanden. Aan de kapiteinshuizen uit de achttiende en negentiende eeuw is nog te zien hoe welvarend Hindeloopen in die tijd was. Die rijkdom blijkt ook uit de Hindelooper schilderkunst: vrijwel alles werd beschilderd in de kenmerkende kleuren wit, groen, rood en blauw. De schilderingen waren rijk gedetailleerd.

Klik op onderstaande afbeelding voor de route en de knooppuntennummers of kijk voor meer informatie op de volgende website:
https://www.fietsnetwerk.nl/fietsroutes/fietsroute-van-makkum-naar-molkwerum/

Fietsroute - van Makkum naar Molkwerum

Terug naar omgeving overzicht

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en profiteer direct. U krijgt als eerste nieuwe aanbiedingen en u profiteert van acties exclusief voor abonnees:

Social media

Contact

  • Vakantiepark De Kuilart
  • De Kuilart 1
  • 8723 CG Koudum
  • T: 0514-522221
  • Bekijk op Google Maps

Openingstijden

Receptie
Zondag t/m donderdag van 09:00-18:00 uur Vrijdag & zaterdag van 09.00-20.00 uur