Amerikaanse molen, Koudum

Amerikaanse" windroos of windmotor"

Het betreft een naar het Amerikaanse model ontstane windmolen van het type "Hercules Metallicus". Deze is uit Duitsland geïmporteerd door de Rotterdamse handelmaatschappij R.S. Stokvis & Zonen en begin 20e eeuw voor het voormalige waterschap "Ymedaem" (thans "Tusken Mar en Klif) geplaatst aan het op de Morra uitwaterende Jan Broerskanaal. Mooi gelegen in het weide- en natuurgebied ten zuidwesten van Koudum.

Omschrijving Amerikaanse molen

Windmotor met gegalvaniseerde ijzeren wieken en vanen en automatische regeling naar windrichting en windsterkte; dertig bladen tellend windrad met een diameter van 12 meter en een dubbel staartwerk; stalen toren met podium op onderbouw in metselwerk en beton; stalen vijzel met bak; uitschotbak, bemalingskolk; schuiven en aan beide zijden bedijkte uitwateringssloot met duiker.

Cultuurhistorisch belang

De vroege-20e-eeuwse "Amerikaanse windmotor" is van algemeen cultuurhistorisch en industrieel-archeologische belang voor de geschiedenis van de industriële archeologie van Nederland. Maar in het bijzonder van die der windmotoren vanwege de ontwikkeling van de vroeg-20e-eeuwse Nederlandse bemalingstechniek naar Amerikaans model. Dit vanwege zijn voorbeeldfunctie voor de fase tussen windmolenbemaling en motorbemaling. Maar ook vanwege zijn rol in de bemalingsgeschiedenis van het voormalige waterschap "Ypedaem". En tevens vanwege zijn landschappelijke betekenis als markant herkenningspunt in het weide- en natuurgebied, zuidwestelijk van Koudum.

Terug naar omgeving overzicht

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief en profiteer direct. U krijgt als eerste nieuwe aanbiedingen en u profiteert van acties exclusief voor abonnees:

Social media

Contact

  • Vakantiepark De Kuilart
  • De Kuilart 1
  • 8723 CG Koudum
  • T: 0514-522221
  • Bekijk op Google Maps

Openingstijden

Receptie
Zondag t/m donderdag van 09:00-18:00 uur Vrijdag & zaterdag van 09.00-20.00 uur